TheGrue.org

Kovács Sándor Pál emlékére

Közzétéve: 2017. február 13. hétfő

REQUIEM Kovács Sándor Pál - birkózó szakedzőért

A Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre mély fájdalommal, tudatja, hogy hosszantartó, súlyos betegség után 2017. február 5-én Kecskeméten 81. élet évében elhunyt Kovács Sándor Pál birkózó szakedző.

A Testnevelési Főiskola sportvezetői és – szervezési, illetve szakedzői szakán valamint Debrecenben, a Tanítóképző Intézet népművelés-könyvtáros szakán megszerzett diplomák után Bács-Kiskun Megye, különböző településein alapított meg 7 birkózó szakosztályt. Tíz éven át a Kecskeméti Sport Klub, birkózó szakosztályának volt vezetőedzője. Edzői tevékenysége eredményeként 21 Magyar bajnok, valamint olimpiai, Európa bajnoki és Világ bajnoki érmes sportoló került ki. 

Ő maga a Szenior korosztályban, két fogásnemben összesen 14 szer lett országos első helyezett. Nemrég elnyerte az örökös Magyar bajnoki címet is. 

Alapító tagja a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének és vezetőségének. 

A sportban kifejtett eredményes munkásságáért számos kitüntetést kapott: 

  • Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója,
  • Kiváló Edző,
  • Kiváló Munkáért miniszteri dicséret,
  • Bács-Kiskun Megye Sport Díja.
  • 1994-ben, a Kecskeméten megrendezett Világ Kupán Ercegan Milántól, a FILA elnökétől személyesen vette át a Nemzetközi Amatőr Birkózó Szövetség Csillagkeresztjének ezüst fokozatát.

Életének másik nagy szerelme az irodalom. Már gimnazista korában ő volt a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium „versmondó dalnoka” és ifjú poétája. Évtizedek óta írt újságcikkeket, novellákat, verseket. Alapító tagja a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének Mesélő Pantheon című művében emléket állított az olimpiák és egyéb világversenyek magyar hőseinek: az Erős Magyaroknak! A kötet erről mesél színesen, hitelesen. 17 Magyar birkózónak állít örök emléket. Ami a Krónikás Énekeket - illeti, azok stílszerűen elégítik ki a történeti és irodalmi követelményeket, az egy-egy birkózóra jellemző vonásokat, küzdelmüket, fogásokat közvetlen baráti hangnemben eleveníti meg.

„Túl a három ikszen 
utazott Londonba 
hogy a Svéd bajnokot 
befogja járomba…

Pedig amúgy nem volt 
ő harcias alkat 
szerette a zenét 
és az irodalmat…

De a „hirős város” 
emlékszik nevére 
versenyeket rendez 
tiszteletére.”

Ki ne ismerné föl ezen, jellemzők alapján, hogy Bóbis Gyuláról van szó.

Ezen kivűl még megjelent a Grundbirkózás című szakkönyve, amelyben megalkotott és kifejlesztett egy „magyar népi birkózó formát” amit 1978 óta országos szinten is űznek a fiatalok. A NAT testnevelési (alternatív) programjában is szerepel.

2015-ben a Magyar Kultúra Lovagja díjat odaítélték számára.

Temetése 2017. február 16-án 11 óra 45 perckor lesz a Kecskeméti Köztemetőben.

Emlékére gyújtsunk egy gyertyát!

Találatok: 623