TheGrue.org

Bóbis Gyula - a reneszánsz ember

Közzétéve: 2020. április 28. kedd

1. Bóbis Gyula

A Sort kezdjük hát - szinte természetes módon - Bóbis Gyulával, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Körének névadójával, Kecskemét szülöttével, aki 1948-ban, birkózásban szerzett aranyérmet, nyert Olimpiai Bajnok címet.

Bóbis Gyula Kecskeméten született, itt nőtt fel. Kecskeméten töltötte gyermek- és iskolás éveit a város két legjobbnak számító intézményében. Itt kóstolt bele a sportokba is. Ő is, mint nagyon sok fiatal a labdarúgással próbálkozott és nem is sikertelenül. Testvére volt az, aki más irányba terelte, úgymond, hogy erősödjék. Az új sportág a birkózás lett. Az átállás sikeresnek bizonyult, rövidesen jelentkeztek az első eredmények, amelyek jelezték, hogy tehetsége van a birkózáshoz. Felnőtt korának kezdeti éveiben, Kecskeméten élt és birkózott. A jobb megélhetés reményében fogadta el a Budapestre hívó ajánlatot. A BVSC-ben beteljesítette a hozzáfűzött reményeket. Első olimpiáján - 1936 Berlin - még „zöldfülűnek” számított. Két olimpiát elvitt a II. világháború, de 12 évvel első olimpiája után olimpiai bajnok lett.

A "reneszánsz ember"

Nem véletlen, hogy Bóbis Gyuláról nagy betűkkel íródott, hogy EMBER és SPORTOLÓ. Ide kívánkozik még Bóbis Gyulát illetően egy jellemző, mégpedig az, hogy KULTÚREMBER! Kultúrsportoló! Családos emberként a családjáért élt. Őszintén szerette a feleségét, gyermekeit. Öt gyermeket nevelt. A családcentrikus életmódot szüleitől örökölte, hiszen ő is nyolcgyermekes családba született.

Bóbis Gyula, mint kultúrember.

Igen, az volt minden erőltetettség nélkül. Példás családi élete mellett a sportban a legmagasabb szintig emelkedett olimpiai bajnokságával. Ezeken az eredményeken túlmenően megvalósított egy olyan ritka embereszményt, ahogyan Heltai Nándor a róla szóló művének címében megfogalmazta „A reneszánsz ember”. Bóbis Gyula az emberi erények sokaságát valósította meg, művelte magát, rengeteget olvasott, szerette a zenét, operába járt  – mondta leánya.

Bérlete volt a Zeneakadémiára, a hangversenyekre. Maga is zongorázott, énekelt. …..”Külföldi útjain, ha szabad estét engedélyezett számára a versenybeosztás, operába ment. 

 

Találatok: 471